Hvad er den rette hjælp?

I denne ”søde juletid” er der mange der har øget fokus på, at hjælpe mennesker som har det svært. Der er mange måder at gøre dette på og alt hjælper. I og omkring julen er dette fokus især stort, men resten af året er det, efter min mening, lige så vigtigt. Hjælp kan være mange ting og der er forskellige måder at yde denne hjælp på. En ting der er vigtig er, at det der er den rigtige hjælp for dig – ikke nødvendigvis er det for den person i den anden ende som har brug for den.

Hvad er det der er så specielt ved julen? Jeg formoder, at det er de traditioner vi har med os, som handler om at julen er hjerternes fest, hvor vi samles i familien. Det er heldigvis også sådan for rigtig mange familier og mennesker.

Der er dog også rigtig mange, for hvem julen bliver endnu en konfrontation om, hvad de IKKE har sammen med deres familie – eller at de slet ikke har nogen familie de kan være sammen med. Jeg møder denne problematik fra mange vinkler op til jul. Det der fylder mest, er følelsen af at være valgt fra. At der ikke er plads til at mødes, hvis ikke man lever op til de – ofte uskrevne – regler der er i familier. Mange er i forvejen sårbare pga. sygdom, økonomiske udfordringer, psykiske udfordringer eller andet der i forvejen er tungt at ”slæbe på”. Når så man oplever, at ALLE andre tilsyneladende har det man selv savner – så bliver konfrontationen endnu mere tydelig.

Nogen af de ”uskrevne regler” er, at man skal give gaver – det er også fantastisk at gøre, hvis man har de midler det kræver, at glæde andre med gaver, men hvis man i forvejen ikke kan få økonomien til at hænge sammen, som faktisk er en virkelighed for ALT for mange mennesker, så er det ikke muligt at spare op eller at opfylde denne regel. Det er forbundet med skam og skyld ikke at kunne yde denne gestus for andre. Jeg ved, det kan være svært, at være begge parter, både den familie som ser sine kære have det svært uden helt at forstå, hvad der sker og at være den sårbare part, som føler de ikke kan være dem som familien kan være sammen med. Måske er det fordi det er uforståeligt, at den person der før klarede sig så godt, pludselig skifter rolle. Måske fordi vi ofte har svært ved at håndtere når andre har det svært – er kede af det – eller bare ikke kan ”spille spillet”, som juletiden kræver.

For hvad vil det sige at ”hygge sig” og hvad kræver det af os?

Et interessant perspektiv er også, at følelsen af at være valgt fra jo kommer fra den person der sidder overfor mig ”i min stol” – den er for denne person fuldstændig reel og virkelig. Ensomhed, er en ligeså stor udfordring for rigtig mange. Vi er ofte villige til, at gå MEGET på kompromis med os selv, for ikke at være ekskluderet eller føle ensomhed. Når vi går på kompromis med os selv, alt for længe, så mister vi os selv og det er efter min mening endnu værre, men det ved man kun, når man får overskud og overblik. Før det, føles det bare ALTOVERSKYGGENDE, at være ensom og forladt af sin flok. Jeg har før skrevet om det, at høre til i en flok. Det er, når vi er små, alt afgørende for vores eksistens. Når vi vokser op får vi andre flokke, som vi får samhørighed med, men vi husker altid følelsen af, om vi følte os hjemme og trygge i vores oprindelige flok. Derfor tænker jeg, at Julen er en stor konfrontation omkring essensen af vores følelse af at høre til.

Det kunne være ønskværdigt, at vi alle brugte mere tid og energi på, at møde det enkelte menneske uden fordomme og uden at dømme. Jeg ved det er svært at leve op til – for os alle, men hvis jeg måtte ønske mig noget denne jul og fremover, så ville jeg virkelig ønske at vi alle blev bedre til at møde andre med et mere åbent og nuanceret sind. Det ville hele mange hjerter og relationer.

Jeg kunne også ønske mig, at vi alle reducerer vores trang til at dømme og vurdere – uden helt at kende sandheden. Jeg nægter at tro at nogen befinder sig i en svær situation, hvis de vidste hvad vejen ud var. De fleste kommer heldigvis gennem en svær tid og kommer ud i den anden ende – med en øget bevidsthed og nye muligheder. Men mens de er på vej – så vil det hjælpe dem meget, hvis vi træder lidt mere varsomt og måske gør noget, vi ikke plejer at gøre. Mange vælger i år at åbne deres hjem for ensomme eller trængte – det er da en virkelig dejlig ny tradition <3 <3 Andre vælger at være med i støtteindsamlinger, laver mad til hjemløse, samler legetøj ind til børn eller andet der giver god mening for dem.

Hvad kan vi hver især gøre, som er en hjælp for dem som har brug for hjælp? Hvad kunne vi opdage, hvis vi gjorde os den ulejlighed at spørge – i stedet for at konkludere?

Hvad vil det ”koste” dig, at gøre noget andet end det du plejer?

Jeg ønsker alle en kærlig Jul og et nyt år med fokus på, at gøre vores verden til et bedre sted for os ALLE <3

De bedste hilsner fra mig <3

Julen 2017.

Dette indlæg blev udgivet i Inspiration /udvikling. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *