Naiv eller skeptisk?

Når jeg følger en debat på de sociale medier, undres jeg over, hvor meget negativt der florerer. Der er som regel altid nogen der har noget negativt at sige om alting. Gad vide hvad der ligger bag?

Jeg er ofte blevet kaldt naiv og HURRA for det 🙂

Jeg voksede op på landet og kan tydeligt huske, hvor optaget mine forældre var af, hvad andre tænkte om dem (og mig). Jeg blev selv meget fokuseret på ikke at ”træde ved siden af”, da det at blive dømt var ubehageligt og skamfuldt. I et lille samfund kender alle hinanden (eller det tror de, de gør) og har en mening om hvad andre gør – eller ikke gør. Jeg husker de familier, som måske havde det ”stramt”, som blev målt og vejet som værende forkerte, dumme, dårlige eller andet negativt. Jeg husker også at jeg ikke helt forstod det, da jeg oplevede dem som venlige, behagelige eller ligeværdige. Men faktum var, at jeg for at passe ind i min flok – tav og samtykkede uden at give min mening til kende.

Jeg møder mange mennesker i min hverdag og spørger nysgerrigt til, hvor deres holdninger stammer fra. Ofte er de mennesker slet ikke bevidste om, hvor deres værdier stammer fra og når vi kommer nærmere på kernen – viser det sig meget ofte, at det ikke engang er deres egne holdninger de giver udtryk for. Andre har ”dukket sig” pga. de er blevet – eller bliver dømt af medmennesker, enten pga. deres sociale situation, deres personlighed eller andre forhold. I et lille samfund, oplever jeg, at der er flere meninger om naboen – end i de større byer, hvor det virker som om der er mere højt til loftet. Det er jo bare min holdning, måske er der mere end een sandhed. Men det er jo bare mit interessante synspunkt!

Det er interessant, at man stadig kan have en tendens til at løbe med strømmen – i stedet for selv at søge svarene, hos dem det handler om. Positive holdninger drukner tit i en tsunami af negativitet og fordømmelse!

Når jeg bliver præsenteret for et nyt produkt, et nyt koncept eller et nyt menneske – forsøger jeg som udgangspunkt at være åben og nysgerrig. Hvis jeg søger nærmere information om et produkt f.eks., så finder jeg ”sjovt nok” flest positive tilkendegivelser. Jeg prøver, at være tro mod min ”mavefornemmelse” som jeg efterhånden er rimelig tryg ved og hvis jeg er i tvivl, så spørger jeg nærmere ind til produktet. Jeg møder også de fleste mennesker med et åbent sind, for hvem er jeg, at kunne dømme eller vurdere andre mennesker ud fra hvad der står i en journal eller ud fra andres synspunkt?

Jeg har et stort netværk – både tæt på og mere perifere bekendtskaber. Jeg er ikke så optaget af at dømme og vurdere andre menneskers liv, men mere at holde mig på min egen banehalvdel og finde min ”sandhed” som af gode grunde kan ændres, når jeg møder flere vinkler og synspunkter på en sag. Jeg ELSKER at være naiv, for det giver mig så meget mere plads og rum til at være mig.

Jeg anerkender at der er mange grunde til skepsis – måske har man oplevet, at blive ”snydt” af andre? Hvad gør at mennesker bliver snydt? Er det, når de glemmer at spørge sig selv om, hvad de selv mener? Eller er det når det er nemmere, at give andre ansvaret for hvad der sker i vores liv?

Hvad vil det sige at tage ansvar? Er det ubehageligt at tage ansvar? – Ikke hvis du spørger mig – jeg vil da langt hellere vælge hvad der fungerer for mig end at følge strømmen. Det koster nogle dømmende holdninger en gang imellem, men friheden er større i den sidste ende, end hvis jeg lader mig drive med af hvad andre mener og tænker. Jeg oplever ofte at blive vurderet som ”for meget” eller ”for et-eller-andet” men det er nu en gang det valg jeg har truffet – ud fra hvad jeg har lært og aflært igen.

Min opfattelse er, at det måske er en udfordring at finde sin egen holdning og dermed at kunne træffe de valg, som føles bedst for den enkelte? Hvad ville det bidrage med for dig og for verden omkring dig, at du blev mere opmærksom på, hvad der er vigtigt for dig – hvad enten det er at være enig eller uenig i andres holdninger? Hvad hvis du nu valgte at gå ud af den vej der fungerer for dig – uden at dømme eller nedgøre andre der har en anden holdning – eller vælger et andet spor end dig?

Et sjovt udtryk er ”sund skepsis” 🙂 Hvad med ”sund naivitet”?

Dette indlæg blev udgivet i Inspiration /udvikling. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *